Loading icon

Tipy pro dopravu ve Vancouveru, Britská Kolumbie

Pokud plánujete cestu do Vancouveru, budete se chtít dozvědět o možnostech dopravy ve Vancouveru. Vancouver má několik způsobů dopravy, včetně autobusů, vlaků, metra a námořních trajektů. Ceny za většinu těchto režimů se liší v závislosti na vaší destinaci a rozpočtu. V závislosti na časovém rámci se můžete rozhodnout použít auto, autobus, skytrain, taxi, kolo nebo veřejnou dopravu. Níže je několik tipů pro navigaci ve městě.

Cyklistická doprava a veřejná doprava: Tato oblast je velmi vhodná pro cyklisty. Ve všech vozech MHD jsou k dispozici cyklostezky a samostatné cyklostezky. Ve všech autobusech jsou také stojany na kola. SkyTrain, který byl otevřen během světové výstavy v roce 1986, je nejdelším automatizovaným systémem lehkého metra na světě. Tři linky obsluhují hlavní oblasti města, čtvrtá má být postavena později v Port Moody a Coquitlam.

Auto: Řízení je ve Vancouveru obecně jednodušší než ve většině ostatních velkých měst. Zpomalit vás však může hustý provoz a jednosměrky. Benzín ve Vancouveru je také výrazně dražší než v USA. Můžete očekávat, že zaplatíte kolem 5 dolarů za litr, což je vyšší cena než v USA. Při jízdě na kole ve Vancouveru používejte helmu. Zákon Britské Kolumbie vyžaduje, aby cyklisté nosili přilby.

Pronájem auta: Ve městě působí několik autopůjčoven, včetně těch na letišti ve Vancouveru. Pokud cestujete s dětmi, možná budete chtít půjčit auto. Veřejná doprava může způsobit zhroucení dětí a taxíky nesmějí vozit autosedačky. Taxíky na druhou stranu nevyžadují parkovací místo. Ačkoli může být taxi rychlejší než vozidlo veřejné dopravy, může být méně pohodlné.

Kompasové karty: Pokud cestujete letadlem, existuje několik způsobů, jak se dostat do Vancouveru. Canada Line Skytrain spojuje Vancouver s body na východ. Z YVR do UBC to trvá jen asi 50 minut. Platná jízdenka trvá 90 minut a vždy si ji uschovejte pro kontrolu a přestup. Skytrain také často jezdí do hor a je napojen na West Coast Express a Skytrain. Ve špičce můžete jet také linkou Canada Line do UBC.

Taxi: Pro rychlé cesty je taxi dobrou volbou, i když je někdy obtížné si taxi zavolat. Metr stojí 3,20 CA$ a kilometr je přibližně 1,85 CA$. Mezi oblíbené taxislužby patří Vancouver Taxi, Black Top & Checker Cab a MacLure's Cab. Můžete si také přivolat taxík u silnice. Pokud plánujete cestovat taxíkem, podívejte se na tyto společnosti před odjezdem na cestu.

Autobusy: Když budete ve Vancouveru, nezapomeňte si koupit jízdenku na Skyride, která nabízí neuvěřitelný výhled na město. 6000 kilometrů dlouhá jízda je skvělý způsob, jak si prohlédnout město, ale je také možné město prozkoumat pěšky. Případně můžete získat 24hodinovou jízdenku na autobus typu hop-on-hop-off a prozkoumat čínskou čtvrť a pláž English Bay Beach pěšky.